Infecția cu HPV în sarcină: simptome, riscuri pentru gravidă și făt, tratament

hpv.png

Infecția cu HPV în sarcină poate prezenta diferite simptome, dar de cele mai multe ori este asimptomatică. Ce trebuie să știe femeile care doresc să rămână gravide este că vaccinul anti-HPV nu poate fi făcut în timpul sarcinii și că acesta nu tratează o infecție existentă.

Oferă mai multe detalii despre infecția cu HPV în sarcină dr. Mihaela-Alexandra Radu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Simptome ale infecției cu HPV în sarcină

Tulpinile de HPV (virusul papiloma uman) sunt responsabile de apariția condiloamelor genitale sau a displaziilor cervicale și vaginale.

Cum este afectat fătul de infecția cu HPV în sarcină

Trebuie menționat faptul că majoritatea femeilor însărcinate infectate cu HPV au o sarcină sănătoasă și nasc bebeluși sănătoși, pentru că infecția nu afectează direct fătul și nu creează complicații. Cu toate acestea, în unele situații, rare, există teoretic un risc de transmitere a virusului la făt în timpul sarcinii sau în timpul nașterii vaginale.

În aceste cazuri, prezența virusului la făt nu prezintă semnificație, fiind inactivat spontan de cele mai multe ori. Rar, se manifestă printr-o infecție orofaringiană care duce la apariția de condiloame în tractul respirator al nou-născutului (la nivelul gurii sau gâtului). Cu toate acestea, riscul de transmitere HPV la făt este mic.

În plus, există măsuri de gestionare disponibile pentru a minimiza riscurile asociate infecției cu HPV în timpul sarcinii, cum ar fi monitorizarea atentă a leziunilor cervicale și evaluarea individuală a cazurilor, pentru a determina opțiunea optimă de naștere. Prezența HPV-ului înainte de obținerea unei sarcini nu reprezintă o contraindicație pentru aceasta.

Riscurile infecției cu HPV în sarcină asupra gravidei

În ceea ce privește femeia însărcinată, riscurile infecției cu HPV se referă la posibilitatea evoluției leziunilor cervicale (ale colului uterin). Aceste leziuni pot necesita monitorizare și tratament suplimentar pentru a preveni evoluția către cancer cervical.

De asemenea, extrem de rar mai pot să apară unele complicații în timpul nașterii. Dacă există condiloame genitale mari sau localizate în apropierea zonei pe unde ar trebui să vină bebelușul, acestea pot provoca sângerări sau pot interfera cu procesul natural al nașterii vaginale. În acest caz, pentru a se evita complicațiile, poate fi necesară efectuarea exciziei lor înainte de naștere sau se poate opta pentru operație cezariană.

Vaccinarea anti-HPV în sarcină, contraindicată

Vaccinarea împotriva HPV nu este recomandată în timpul sarcinii. Este indicată vaccinarea înainte de sarcină sau după naștere.

De reținut însă că vaccinarea HPV nu tratează o infecție existentă, ci protejează împotriva celor mai frecvente tulpini care sunt asociate cu dezvoltarea condiloamelor genitale și a cancerului de col uterin.

Vaccinarea are în vedere prevenția și este mai eficientă înainte de expunerea la virus. Cel mai utilizat vaccin în prezent este 9-valent, adică protejează împotriva a 9 tulpini agresive.

Cum se tratează infecția cu HPV în sarcină

Nu există tratament țintit pentru HPV nici în timpul sarcinii, nici în afara ei. De cele mai multe ori, virusul este inactivat spontan de către sistemul imunitar.

Tratamentul se referă la condiloamele și leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin și al vaginului. Tratamentul în timpul sarcinii variază în funcție de situație și de gradul de severitate al leziunilor produse de HPV.

În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV în sarcină nu necesită tratament. Totuși, dacă se consideră necesar un tratament în cazul apariției condiloamelor genitale, medicul poate recomanda tratamente locale pentru a le reduce sau elimina.

Cu toate acestea, anumite tratamente sunt contraindicate în timpul sarcinii, motiv pentru care este importantă discuția cu medicul obstetrician-ginecolog despre cele mai sigure opțiuni disponibile.

În cazul în care femeia gravidă are leziuni precanceroase (displazie cervicală), ea va fi monitorizată îndeaproape prin teste screening, precum testul Babeș-Papanicolau și colposcopia (examinarea microscopică a colului).

Tratamentul displaziei cervicale include excizia cu ansă, dar și alte proceduri. Însă, dacă este posibil, ele vor fi amânate până după naștere, pentru a nu crește riscul unei nașteri premature.

Tratamentul pentru infecția cu HPV în sarcină este axat mai mult pe monitorizarea și gestionarea simptomelor și a evoluției, precum și pe siguranța și sănătatea mamei și copilului.

 

SURSA: https://www.csid.ro/lifestyle/sexualitate/infectia-cu-hpv-in-sarcina-simptome-riscuri-pentru-gravida-si-fat-tratament-20367652


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti

Pentru progranări folositi formularul de contact sau numerele de telefon afisate pe pagina PROGRAMARI CONSULTATII

Copyright ProfMedica 2022. Toate drepturile rezervate.