RECOMANDARI POSTOPERATORII

team.png
  1. Se recomanda mobilizarea precoce si progresiva, cu atentie atunci cand exista un sistem de aspiratie.
  2. Se recomanda reluarea precoce a alimentatiei si hidratarea corespunzatoare, in limita tolerantei digestive.
  3. Se pot face miscari usoare cu bratul de pe partea operata, nu de amplitudine mare si fara a depune efort. Este absolut necesara mobilizarea bratului si a umarului, intrucat neefectuarea acestor miscari si mentinerea umarului si a bratului in pozitii fixe, pot accentua durerea si determina recuperarea dificila cu limitarea mobilitatii bratului.
  4. Trebuie evitata sprijinirea pe partea operata si ridicarea de greutati cu mana de pe partea operata.
  5. Trebuie evitate leziunile tegumentare la nivelul bratului si axilei pe partea operata, deoarece pot fi o poarta de intrare pentru germeni patogeni ce determina aparitia infectei, care reprezinta un factor de rise in aparitia limfedemului. In consecinta se vor evita: epilarea cu ceara sau lama de ras, taierea, inteparea, zgarierea, muscatura de animale sau intepatura de insecte la nivelul bratului pe partea operata. In cazul aparitiei unor fenomene inflamatorii la nivelul sanului si bratului operat, adresati-va medicului.
  6. Trebuie evitate pe cat posibil recoltarile de sange, injectiile sau masurarea tensiunii arteriale la nivelul membrului superior de pe partea operata.
  7. Trebuie evitate expunerea indelungata la soare, temperaturile extreme, baile fierbinti si purtarea hainelor stramte sau compresive la nivelul sanului operat si al bratului de pe partea operata.
  8. Masajul de drenaj limfatic manual al membrului superior de pe partea operata poate avea efecte benefice.
  9. Recomandarile postoperatorii vor fi personalizate in funqie de tipul interventiei chirurgicale si caracteristicile pacientei. Poate fi necesar un tip de pansament com­presiv sau purtarea unei bustiere.
  10. Controalele postoperatorii (clinic si ecografic) si pansamentele se vor programa in funqie de necesitate pana la vindecare.

In functie de tipul interventiei chirurgicale si tehnica folosita, poate fi necesar drenajul zonei respective. Drenajul se realizeaza, de cele mai multe ori, plasandu-se tuburi de dren, conectate la un sistem de aspiratie (burduf). In timpul spitalizarii golirea sistemului de aspiratie se efectueaza de catre personalul medical. Daca externarea se face cu mentinerea sistemului aspirativ, atunci pacienta va fi instruita cu privire la intretinerea acestuia.

In cancerul mamar, operatia de la nivelul sanului (tratament conservator/ chirurgie onco­plastica/ mastectomie/ reconstructie mamara) este de cele mai multe ori insotita de o interventie chirurgicala la nivelul ganglionilor axilari corespunzatori sanului afectat.

Chirurgia mamara si axilara poate fi urmata de o serie de modificari ale sensibilitatii la nivelul sanului, regiunii pectorale, axilei, toracelui posterior si fetei interne a bratului de pe partea operata: parestezii (furnicaturi, arsuri), anestezie (amorteala), durere. Cele mai multe dintre acestea se remit la cateva luni dupa interventia chirurgicala.

0 consecinta a extirparii ganglionilor axilari este reprezentata de intreruperea circulatiei limfatice, existand astfel riscul de producere a limfedemului (cresterea in volum a bratului si a sanului dupa chirurgie conservatoare, determinata de acumularea limfei). Riscul este proportional cu amploarea disectiei axilare.

Tehnica de biopsie a ganglionului/ ganglionilor santinela permite o chirurgie selectiva a axilei, care reduce fara a elimina riscul de limfedem. Alti factori de rise implicati in aparitia limfedemului sunt radioterapia pre/postoperatorie, traumatisme locale, infectii, tratamentul citostatic, malformatii congenitale a vaselor limfatice si obezitatea.

Limfedemul poate fi insotit de senzatia de apasare, durere si chiar de limitarea miscarilor bratului. Limfedemul poate sa apara la un interval scurt de la operatie, dar si dupa o perioada indelungata de la aceasta.

Este importanta preventia aparitiei limfedemului, deoarece desi exista metode medicale si chirurgicale de tratament, eficacitatea lor este redusa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti

Pentru progranări folositi formularul de contact sau numerele de telefon afisate pe pagina PROGRAMARI CONSULTATII

Copyright ProfMedica 2022. Toate drepturile rezervate.