În România, chirurgia cancerului mamar este o chirurgie care a rămas în urmă

Alexandru-Blidaru-c.jpg

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar oncologie medicală și chirurgie generală, primul medic din România care a efectuat în premieră în anul 1998 o operație de mastectomie cu reconstrucție mamară imediată, a atras atenția că în România, spre deosebire de țările occidentale, de țările dezvoltate, de America, operația cea mai frecventă pentru cancer mamar a rămas mastectomia.

Prof. univ. dr.  Alexandru Blidaru a efectuat peste 30.000 de intervenții chirurgicale în patru decenii de activitate în domeniul chirurgiei și ginecologiei oncologice, are peste două decenii la catedra Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și activează la Institutul Oncologic din București.

,,În Israel numai 20% din cazurile de cancer mamar sunt tratate prin mastectomie, în timp ce în România 80% dintre femeile cu cancer mamar sunt tratate chirurgical prin mastectomie”, a declarat pentru 360medical.ro chirurgul.

În opinia specialistului faptul că în țara noastră, tratamentul conservator se aplică în numai 20% din cazuri are la bază prejudecata pacientei, prejudecata celor din jurul ei, prejudecata medicilor și chiar și a chirurgilor.

,,Nu-i adevărat că mastectomia e cel mai sigur mod de a trata chirurgical cancerul mamar. De zeci de ani se știe că tratamentul conservator, cu indicațiile corecte, asigură aceeași supraviețuire la distanță ca și mastectomia. Ba mai mult, în ultimii ani au apărut studii care arată că tratamentul conservator, păstrarea sânului după operația de cancer urmat de radioterapie e un tratament mai bun decât mastectomia asigurând o supraviețuire cu câteva procente mai bună decât mastectomia și cu o rată de recidivă similară. În niciun caz ideea de a extirpa tot, de a tăia răul de la rădăcină, nu e adevărată în această boală”, a precizat prof. dr. Alexandru Blidaru.

Cancerul mamar este o boală complicată, uneori poate să fie agresiv, dar este o boală care poate fi descoperită rapid, printr-o metodă simplă: mamografia.

Dar în țara noastră de cele mai multe ori diagnosticul se pune în stadii avansate și acest lucru e consecința slabei educații medicale a populației și din păcate consecința absenței unui program eficient, funcțional, de screening pentru cancerul mamar.

Mortalitatea prin cancer mamar în România este mai mare decât în țările occidentale.

,,Incidența e mai mică încă în România, dar foarte probabil va crește. Mortalitatea e de 40%, cu aproximativ 10 procente mai mare decât în țările occidentale”, a arătat prof. dr. Alexandru Blidaru.

 

Rata de mortalitate în cancerul de sân depinde foarte mult de stadiul bolii. În stadiile puțin avansate supraviețuirea la 5-10 ani depășește 90%, în stadiile local avansate, stadiul III, coboară spre 50%.

,,Cu tristețe aș spune totuși că unul dintre lucrurile care poate fi îmbunătățit acum în România în tratamentul cancerului mamar, este chirurgia cancerului mamar. E o chirurgie care a rămas în urmă. Așa cum v-am spus la început, 80% din cazurile de cancer mamar în România să fie tratate prin mastectomie, e mult prea mult. E inadmisibil de mult”, a concluzionat prof. dr. Alexandru Blidaru.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti

Pentru progranări folositi formularul de contact sau numerele de telefon afisate pe pagina PROGRAMARI CONSULTATII

Copyright ProfMedica 2022. Toate drepturile rezervate.