Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti Luni - Vineri: 09.00 - 20.00 / Sambata: 12.00 - 16.00 +40-728.826.820

Blog

Interviu Prof . Univ. Dr. Alexandru Blidaru

Interviu Prof . Univ. Dr. Alexandru Blidaru

Interviu Prof . Univ. Dr. Alexandru Blidaru

Are o carieră profesională extraordinară și o experiență vastă în chirurgia cancerului mamar, fiind unul dintre cei mai cunoscuți, apreciați și căutați medici de la noi. A învățat să opereze cancerul de la Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, iar acum conduce secția de Chirurgie Oncologică II, din cadrul Institutului Oncologic care poartă numele renumitului profesor. Este doctor în științe medicale și profesor universitar la Catedra de Oncologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Vorbim despre Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru, medic primar oncologie medicală și chirurgie generală, cel care a efectuat în 1998 prima operație de mastectomie cu reconstrucție mamară imediată din România. A împărtășit cu noi o parte din amintiri și reflecții.

GALENUS: Când ați știut că vreți să vă specializați în oncologie? Ce v-a determinat să luați această decizie?

Așa a fost să fie. Am avut teza de diplomă de la sfârșitul facultății cu profesorul Setlacec, o enormă figură a chirurgiei românești din toate punctele de vedere, și surprinzător, subiectul pe care mi l-a propus a fost cancerul mamar. Ulterior, am ajuns la Institutul Oncologic cu profesorul Trestioreanu, care se ocupa de chirurgia oncologică, dar în special de cancerul mamar și cel genital. Am lucrat și cu profesorul Bălănescu, tot la Institut. Apoi, am făcut tot felul de stagii de pregătire în această zonă a chirurgiei și lucrurile au evoluat natural.

De ce ați ales chirurgia și nu altceva?

Tatăl meu a fost chirurg la Spitalul Floreasca, pe vremea când exista practic un singur spital de urgență în Bucureşti, în care gărzile medicilor erau la șase zile, iar în perioadele de concediu – din trei în trei zile. Îmi aduc aminte cum tata venea foarte târziu acasă și, când vedea genericul de la televizor, se schimba repede și se așeza în fotoliu, sperând să vadă și el ce se mai întâmplă, doar că, de regulă, era genericul de la sfârșitul emisiunii. Mi-am zis atunci că eu nu voi face niciodată asta… (zâmbește). Mama era consilier juridic și mi-a spus clar că nu am mari perspective cu dreptul în epoca aceea. Cum altceva nu m-a dus capul să fac, am făcut chirurgie. Acum, mă apucă groaza că fiul meu, care are 14 ani, a început să mă întrebe despre cărțile de chirurgie…

Citeste tot articolul AICI.

 

 


INAPOI LA ARTICOLE

 

 

citeste mai mult

Alexandru Blidaru: "Omul care vine la tine isi lasa viata, sanatatea sau forma corpului pe mainile tale"

Alexandru Blidaru: "Omul care vine la tine isi lasa viata, sanatatea sau forma corpului pe mainile tale"

Privit drept “cel mai bun chirurg in cancerul de san” din Romania zilelor noastre, Alexandru Blidaru poarta, fara sa vrea, o “aura” a succesului. Chirurg din tata in fiu. Dascal a nenumarati chirurgi, fondator si membru al unor asociatii profesionale. Tata a doua fete si al unui baiat. La 58 de ani, are in urma o cariera remarcabila, dar continua sa lupte cu cancerul in zeci de operatii efectuate saptamanal. Greu de prins din pricina programului incarcat, ne-a povestit despre profesia de medic, relatia medic-pacient si societatea in care traieste.

In afara de studii si o practica indelungata, ce ar mai defini un bun chirurg?

Nu este o reteta standard. Tatal meu a fost chirurg si, din cauza aceasta, probabil am devenit chirurg. In anii `60-`70, nu ma vedeam facand altceva decat asta – medicina si, mai ales, chirurgie. Demult, oamenii spuneau ca un chirurg trebuie sa aiba trei calitati, iar in engleza toate incepeau cu litera H: “hand, head si heart”. Adica mana, minte si inima. Exista tot felul de chirurgi.

Eu sunt, mai degraba, un chirurg meticulos, constiincios, riguros, tipicar. Si asta ma ajuta. Fiind tipicar, sunt cumva si exigent. Ceea ce este necaz pentru echipa mea, familia mea, prietenii mei.

Cer foarte mult de la ei si sunt mai tot timpul nemultumit. Uneori, aceasta agaseaza. ii chinui foarte mult pe cei din jur, dar nu sunt mai exigent cu ei decât sunt cu mine insumi, zic eu.

Asadar, sunt mai degraba un chirurg asezat, desi, dupa temperament, sunt coleric. Iar operatiile nu decurg lin mereu. Exista momente dramatice, grele, in care controlul asupra situatiei este aproape pierdut…

Or, tocmai in acele momente iti trebuie cel mai mult sânge rece. Ma enervez de multe ori in operatie, dar fac asta demonstrativ, pentru cei tineri, ca sa tina minte, sa punctez momentul si sa incerc sa-i ajut sa invete.

De obicei, nu-i cert de prima oara, nici a doua oara, ci când repeta de mai multe ori o greseala.

Citeste tot articolul AICI.

 

 


INAPOI LA ARTICOLE

 

 

citeste mai mult