Prof. dr. Alexandru Blidaru: “Cancerul mamar diseminează frecvent pe cale limfatică și în special spre ganglionii axilari”

dr.-Blidaru.jpg

Prof. dr. Alexandru Blidaru
Profesor Universitar, Şef Disciplină Chirurgie Oncologică, Departament Chirurgie – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila’, Bucureşti
Şef Secţie Chirurgie şi Ginecologie Oncologică II, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu’ Bucureşti
Preşedinte și Fondator al Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie

“CHIRURGIA cancerului mamar este meseria noastră”

Cancerul mamar este cea mai frecventă neoplazie în rândul femeilor, chiar și a celor tinere, iar această afecțiune necesită un tratament complex, interdisciplinar, în cadrul căruia chirurgia continuă să aibă un rol central.

Chirurgia modernă a cancerului mamar are ca scop nu numai supraviețuirea pacientei, dar și păstrarea imaginii corporale cât mai puțin afectată – nu numai viață, ci o viață frumoasă după cancer mamar. Prin apariția conceptului de chirurgie oncoplastică, intervențiile chirurgicale nu mai sunt mutilante.

Alături de echipa sa, prof. dr. Alexandru Blidaru aduce tratamentul chirurgical al cancerului mamar în România la standarde actuale internaționale, folosind tehnici oncoplastice și realizând reconstrucții mamare imediate postmastectomie, astfel încât impactul psihologic negativ al bolii este redus prin păstrarea sau chiar îmbunătățirea aspectului estetic. Aceste intervenții chirurgicale nu împietează tratamentul oncologic asociat – chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia sau radioterapia și nu afectează supraviețuirea la distanță sau riscul de apariție al recidivei.

Am stat de vorbă cu prof. dr. Alexandru Blidaru, chirurg oncolog la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu’ Bucureşti de 35 de ani, numărând peste 25.000 de operații și cu mult mai multe consultații. În niciun caz nu se poate reda în câteva pagini tumultul unei vieți de chirurg. Ar fi ca și cum am lua în palme câțiva stropi din mare și am încerca să auzim vuietul valurilor. Putem doar aduce un pic mai aproape un strop din povestea profesională a profesorului Blidaru.

Sunteți unul dintre cei mai renumiți chirurgi oncologi din România. Se vorbește frecvent de dumneavoastră pe internet, în reviste și pe holurile spitalelor. Cum v-ați descrie în trei cuvinte?

Se spune că sunt foarte exigent și cred că așa este – cer mult de la colaboratorii mei, mai mereu sunt nemulțumit de ceea ce fac eu și de ceea ce fac ei, dar niciodată nu le cer lor mai mult decât îmi cer mie însumi. Îmi place să învăț continuu lucruri noi, să fiu în pas cu ceea ce se întâmplă în lume și chiar cu un pas înainte dacă se poate – un vechi proverb spune că un câine nu e niciodată prea bătrân dacă încă învață trucuri noi. Ca să răspund, cele trei cuvinte sunt – exigent, curios și meticulos.

Citeste tot articolul pe Avantaje.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti

Pentru progranări folositi formularul de contact sau numerele de telefon afisate pe pagina PROGRAMARI CONSULTATII

Copyright ProfMedica 2022. Toate drepturile rezervate.