In chirurgia sanului este nevoie de o filozofie comuna

19.jpg

Peste 250 de medici au participat la a doua editie a conferintei „Actualitati in diagnosticul si tratamentul cancerului mamar”, organizata de Societatea de Chirurgie a Sanului (SCS) in colaborare cu UMF „Carol Davila” Bucuresti si desfasurata in Capitala. Tematica lucrarilor stiintifice s-a adresat in buna masura medicilor de familie, dar mai ales specialistilor care se ocupa nemijlocit cu diagnosticul si terapia patologiei oncologice a sanului: imagistica medicala, chirurgie, ginecologie, endocrinologie, anatomopatologie, oncologie medicala, radioterapie, chirurgie plastica si reconstructiva.

In program au fost incluse si o serie de cursuri pre-conferinta specifice, dintre care amintim: indicatiile tratamentului conservator al cancerului mamar (conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Cluj-Napoca), semiologia ecografica a leziunilor mamare (conf. dr. Horia Balan, Bucuresti), tehnica ganglionului santinela (prof. dr. Alexandru Blidaru, presedintele SCS, dr. Cristian-Ioan Bordea, Bucuresti) s.a.

Profesorul Alexandru Blidaru spune ca tehnica ganglionului santinela, practicata in mod curent la Institutul Oncologic „Al. O. Trestioreanu” Bucuresti (este validata incepand cu 2003), foloseste trasor radioactiv pentru cancerul mamar si melanomul malign. Ea ofera posibilitatea conservarii tesutului limfoganglionar sanatos si reduce complicatiile inerente unei interventii de mare amploare, de tipul limfadenectomiei complete (limfedem, parestezii, durere, limforee). Este un instrument eficient pentru a orienta actul terapeutic in functie de rezultatul histopatologic. Tehnica ganglionului santinela se adreseaza cancerelor care disemineaza limfatic, aflate in stadii putin avansate conform criteriilor de stadializare TNM.

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul IOMC „Alfred Rusescu” Bucuresti, a explicat ca in Romania, din 2009 pana in 2012, la cabinetele medicilor de familie s-au inregistrat peste 5.000 de cazuri noi de cancer al sanului, iar la cabinetele de oncologie, in jur de 6.000. Cu toate acestea, lucru imbucurator, numarul deceselor prin cancer de san – aproximativ 3.000 – nu a crescut proportional cu cresterea numarului de
Publicitate
cazuri, ceea ce inseamna ca multe cazuri sunt diagnosticate in stadii incipiente. ingrijorator, considera profesorul Suciu, este insa faptul ca in Romania, practic, aproape lipseste screeningul mamografic. Conform Eurostat, in Franta fac screening mamografic aproape 97% din femeile cu varsta intre 50 si 69 de ani, iar cele din Romania ajung in proportie de 12% sa faca acest screening (ultimul loc in Europa).

Un obiectiv de viitor este crearea bazelor formarii cat mai riguroase a specialistilor in chirurgia sanului, considera prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Capitala. Acest domeniu trebuie sa impuna conditii mult mai stricte de specializare si mai ales de echipa. Este important ca echipa care trateaza cancerul de san sa aiba o filozofie comuna care pleaca de la anatomie patologica la radioterapie, chimioterapie si, in final, la psihoterapia pacientului respectiv. Mai mult, tot procesul ar trebui sa se poata derula in aceeasi institutie, in acelasi serviciu, ceea ce nu e la indemana oricui: „Sunt putine institutii care fac acest lucru intr-un mod responsabil si unde munca de echipa este importanta”.

Terapia personalizata, despre care se tot vorbeste in ultimii ani in oncologie, devine o realitate, poate chiar o prioritate, afirma dr. Dan Corneliu Jinga, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. in prezent, inca suntem tributari chimioterapiei clasice, in proportie de 50–60%, potrivit dr. Jinga, care considera ca poate cei mai dezvoltati in aceasta directie sunt francezii. De cativa ani, ei au infiintat un institut national de cancer care se ocupa nu cu tratamentul bolilor, ci cu asemenea testari genetice. De altfel, lucrul nu-i foarte nou, semnatura genetica este utilizata pe continentul nord-american, in decizia terapeutica pentru cancerul mamar, de aproximativ cinci ani. Terapia tintita este utilizata si in tara noastra, dar numai pentru medicamentele care sunt in lista CNAS. Iar noi, romanii, avem posibilitatea sa facem aceste identificari, dar „deocamdata doar pe banii pacientului”.

Despre o tehnica, putem spune ca la fel de tintita, brahiterapia, a vorbit si dr. Alina Sturdza, de la AKH Viena. Ea spune ca aceasta tehnica este esentiala in cancerul de col uterin avansat si in cancerul anal. Brahiterapia permite aplicarea foarte tintita pe tumora a unei doze crescute de radiatii (85 Gy), in conditiile in care prin terapie externa se pot aplica numai 45 Gy sau maximum 60, in anumite zone. in general, in afara de cancerul de col uterin, brahiterapia se foloseste la persoanele care nu au ganglioni limfatici pozitivi. in cancerul de san, aceasta terapie are rol adjuvant. Cand a fost comparata terapia externa a intregului san cu terapia partiala, a patului operator – brahiterapia –, in stadii incipiente fara noduli pozitivi, rata de control local a fost de 96% la zece ani, in ambele situatii. Sunt la fel de eficiente, dar brahiterapia este mai ieftina in comparatie cu terapia externa, a conchis specialista de la AKH Viena.

SURSA: Viata Medicala

Contact

Str. Sfantul Elefterie, nr. 53, et. 1, sector 5, Bucuresti

Pentru progranări folositi formularul de contact sau numerele de telefon afisate pe pagina PROGRAMARI CONSULTATII

Copyright ProfMedica 2022. Toate drepturile rezervate.